Het Keurbriefje

Terugkomend op de laatste avond van de vereniging, heb ik het een en ander verteld over het keurbriefje, toch had ik het idée dat het niet helemaal begrepen werd. Daarom wil ik er nog even op terug komen. Het blijft natuurlijk een feit dat iedere kweker die aan een show meedoet graag kampioen wil worden, omdat te bereiken moet je eigenlijk 93 punten halen.

Foto: Piet van Puffelen

In de standaard staat uitvoerig beschreven waaraan de vogels qua kleur moeten voldoen, moet de vogel een lange rugbestreping hebben of juist een korte onderbroken rugbestreping , moet de rugbestreping vloeien bij de pastellen of juist niet bij de bruin of isabelserie, welke kleur moet de rugbestreping hebben bij da agaatopalen of in de zwartserie. Het is dus belangrijk dat je wat van deze zaken afweet om het maximale met je vogels te bereiken. Je moet in de rubrieken kleur 52 punten halen. Op het keurbriefje worden  verschillende rubrieken genoemd; rubriek 1 lipochroom wit, rubriek; uit 2 rubrieken lipochroom geel of rood en of gecombineerd met de mozaïekfactor; 3 rubrieken melanine rood of geel en of gecombineerd met de mozaïekfactor, als je het keurbriefje goed bekijkt da zul je zien dat de mozaïektekening belangrijk is, want dit is een punten rubriek van 35 punten.

De lipochroom kleur geel, rood of wit bij de lipochroom vogels of melaninevogels moet van een juiste kwaliteit zijn om 52 punten te behalen. Heeft u een vogel die aan al het bovengenoemde  voldoet dan moet u ook nog aan de secundaire rubrieken voldoen, want daar zijn ook nog 41 punten te behalen, zodat u op 93 punten uitkomt. Na de drie kleurrubrieken volgen de secundaire rubrieken, zoals bevedering, bij een uitstekende beverdering kan je 14 punten behalen, de bevedering moet dan wel mooi strak zitten en niet los in de flanken of nog wat rui vertonen, zoals stoppels op kop of nek, of vleugel en/of staartpennen niet correct, een open bevedering in de rug enz. Dan volgt de rubriek grootte en vorm, met de grootte wordt de lengte bedoeld vanaf de snavel tot de staart uiteinde, deze moet 14 tot 14,5 cm zijn, is de vogel wat kleiner of groter dan vindt er puntenaftrek plaats. Met vorm wordt bedoeld het model van de vogel, waar alles in de juist proporties en verhouding moet zijn met de vleugels samen komend op de stuit, dus niet kruisen, staart in de juiste lengte en eindigend in een V vorm, pootjes niet te lang en iets gebogen, dit alles om 9 punten te behalen. De rubriek houding, de houding moet half opgericht zijn, ook moet de vogel zich rustig te gedragen in de kooi zodat hij goed te beoordelen is door de keurmeester, ook in deze rubriek kun je 9 punten behalen. Tenslotte komen we bij de laatste rubriek de algemene indruk hier kunnen 4 punten behaald worden, in deze rubriek wordt gekeken naar reinheid en uiterlijke gezondheid  en ongewenste afwijkingen zoals te lange nagels, vuil in bevedering of aan pootjes.

Indien er een onherstelbaar gebrek geconstateerd wordt, zoals missen van teen of nagel, vergroeiingen aan nagels of snavel, lumps, blindheid dan worden er geen punten toegekend, dit wordt dan vermeld op het keurbriefje. Ook vogels die zichtbaar ziek zijn of in het bezit  zijn van ongedierte krijgen geen punten. Bonte vogels, dit kan voorkomen bij lipochroomvogels in de vorm van gemelaniseerde veren ofhoorndelen en bij melaninevogels in de vorm van ongemelaniseerde veren en of hoorndelen, ook dan worden er geen punten toegekend.

Je ziet, als je het bovengenoemde goed leest dat het nog niet eenvoudig is om een vogel te brengen die hieraan volledig voldoet, maar je kunt er natuurlijk zelf ook veel aan bijdragen, als je maar juist te werk gaat, zo wanneer je vogels uit de zwartserie of bruinserie koopt, alleen vogels neemt die lange rug bestreping vertonen. Ook bij het samenstellen van de koppels moet je daar op letten, zorg dat de gele of rode lipochroom kleur zuiver en egaal is, bij gele niet te veel onkruid zaden voeren en bij de rode zorgen dat iedere dag precies de juiste hoeveelheid kleurstof wordt gevoerd, dit luister heel nauw anders worden ze vlekkerig. Ook aan de bevedering kun je veel doen, bij het samenstellen van de koppels letten op de lengte van die bevedering, je zet natuurlijk niet 2 vogels op elkaar welke een lange bevedering vertonen en dan, nadat je de vogels voor de show in de TT kooien hebt geplaatst, kun je ze iedere dag even nat sproeien hierdoor komen ze strakker in de veren te zitten. Geef mozaïekvogels geen kleurhoudende voeding tijdens het groot brengen van de jongen, dit geeft kleur in staart en vleugelpennen wat niet toegestaan is. En dan moet de vogel rein zijn, nagels moeten geknipt zijn, hoorndelen schoon en de vogel zou je kunnen wassen, maar als je dat nog nooit gedaan heeft, kun je beter eerst gaan informeren hoe dat in zijn werk gaat.

Hopende jullie hiermee wat wijzer te hebben gemaakt, veel succes.

 

Piet van Puffelen