Kanaries kweken, doe je zo!

Om kanaries te kweken, moet je meer doen, dan een hand voer en wat water geven.

De vogels moeten in optimale conditie worden gebracht, dat begint al vanaf het moment, wanneer de vogels door de rui heen zijn.

De vogels komen dan in de rusttijd terecht en met de rusttijd begint eigenlijk alles, vogels die geen rust hebben gehad krijg je moeilijk in een goede conditie.

De vogels moeten volledige rust krijgen, dus niet constant de vogels verstoren, voer ze in de morgen en met voeren bedoel ik alleen wat zaad en wat gebroken gepelde haver , de gebroken gepelde haver zorgt voor een goede ontlasting en de vogel bouwt wat meer vlees op aan het lichaam. Een ander belangrijke factor is laat de vogels gewoon met het daglicht meegaan, zorg ervoor dat er geen licht in de avond of nacht bij kan komen, want ook dat geeft onrust. Naast een goede zaadmengeling( ik voer Teurlings zaad, een zaadsoort met een zeer goede samenstelling van zaden) geef  ze eens in de week wat eivoer, niet te veel en af en toe een stukje appel. Een belangrijk ding is regelmaat, dus niet de ene keer in de ochtend voeren en dan weer in de middag, nee, voer op vaste tijden en geef ze eens in de week een bad. Als je in de ochtend geen tijd hebt, van wegens je werk of andere activiteiten, dan kan je natuurlijk ook in de avond voeren, als het maar op een vaste tijd is.

Wanneer je bovengenoemde doet komen de vogels gegarandeerd in goede conditie.

Planning!

Plan wanneer je wil gaan kweken, de een wil vroeg beginnen b.v. januari, andere beginnen wat later, maar er zijn er ook die in december al beginnen. Ik zelf begin met de voorbereiding eind december, dan zet ik de mannen apart en ga ik deze mannen belichten, ze krijgen dan 14 tot 15 uren licht per dag, ongeveer 4 weken, de poppen worden nog niet belicht, dit omdat de mannen meer tijd nodig hebben, dan de poppen om broedrijp te worden. Wanneer de mannen goed tappen, zet ik de poppen in de broedkooi en krijgen ze iedere dag een theelepel eivoer, ik ga ze ook belichten 15 uur per dag, er zijn kwekers die voeren de lichturen geleidelijk op , maar dat doe ik niet. Indien je roodfactorige wil kweken, vergeet dan niet wat kleurstof aan het eivoer toe te voegen, zodat de eidooiers rodekleurstof dragen. Dit, zodat de geboren jongen kleurstof meekrijgen voor een betere doorkleuring van de vleugelpennen. Wanneer je mozaiekkanarie’s kweekt moet je dit natuurlijk niet doen.Als de poppen 1 week in de kooien zitten, dan doe ik de mannen erbij, er vinden dan dikwijls direct paringen plaats, maar niet altijd. Na een paar dagen geef ik de vogels een nest met voldoende nestmateriaal, de poppen gaan dan meestal direct een nest draaien. Na enige dagen vind je dan de eerste eieren, haal ze weg en leg een kunsteitje voor in de plaats, wanneer de pop het vierde eitje heeft gelegd, haal je de man weer weg en leg je alle vier eitjes weer terug en laat je de pop alleen de 13 dagen broeden. Geef de pop dan geen eivoer meer, anders loop je het risico, dat de pop weer te broeds wordt en weer eieren wil ga leggen en het nest verlaat. Na ongeveer 7 dagen schouw ik de eieren en als ze niet bezet zijn, laat ik de pop opnieuw beginnen en zet eerst de man erbij. Als de eieren na 13 dagen uitkomen geef ik de pop direct eivoer en laat de pop de jongen in haar eentje groot brengen. Na ongeveer 6 a 7 dagen wanneer de eerste poepjes op de rand van het nest verschijnen ring ik de jongen, ring de jongen niet te vroeg, wacht op de eerste poepjes, anders loop je het risico, dat de pop het ringetje met het jong eraan vast verwijderd.

Als alles goed gaat verlaten de jongen na ongeveer 20 dagen het nest en zet ik ze apart van de pop d.m.v. een afscheiding, zodat de pop de jongen wel kan voeren maar niet plukken. Dan zet ik de man weer bij de pop en in de meeste gevallen voert de man dan gelijk mee. Na enkele dagen geef ik de pop een nieuw nest met extra nestmateriaal en begint het spel weer opnieuw. Wanneer de jongen zelfstandig eten, worden ze verwijderd en geef ik het hok weer vrij aan de ouders.

 

Door: P. J. van Puffelen.